Șerpi, țestoase și flori – Dobrogea de primăvară

Primăvara e numai bună pentru plimbări prin Dobrogea, după șerpi, țestoase și flori.

Entuziasmat de toate întâlnirile frumoase pe care le-am avut luna aceasta, marți mi-am făcut curaj și am plecat în Dobrogea. Cu 15 specii de reptile și amfibieni observate în ultimele trei săptămâni, am plecat optimist la drum.

Nu e ușor să găsești șerpi, știam asta încă de când m-am apucat de fotografiat herpetofauna României, dar pentru că vreme se anunța plăcută, mi-am propus să revăd trei specii pe care le îndrăgesc mult: balaurul dobrogean, vipera cu corn și țestoasa dobrogeană.

Am ajuns acolo după ora 11:00 și pentru că în prima oară nu mișca nimic, m-am gândit că încă e răcoare, că după prânz se încălzește și am mai multe șanse să văd și ceva șerpi.

În următoarea oră, au devenit active șopârlele și țestoasele. Acestea din urmă, proaspăt ieșite de la hibernat, erau pline de noroi și nu se deplasau prea departe de locurile unde și-au petrecut iarna. M-am bucurat să le văd, însă am picat puțin pe gânduri. Mi-am dat seama că in martie e ușor devreme chiar și pentru Dobrogea. 🙂

Țestoasa dobrogeană (Testudo graeca)
Țestoasa dobrogeană (Testudo graeca) bine ascunsa
Câteva țestoase lângă hibernacul

Prea devreme pentru șerpi?

Mi-am continuat drumul, afară s-a încălzit bine, iar pentru că nu am avut cu mine suficientă apă, tura mea a devenit din ce în ce mai grea. Oboseală și-a spus și ea cuvântul, astfel încât, în jurul orei 14:00, mă gândeam din ce în ce mai serios că e prea devreme pentru șerpi și m-am gândit pentru prima dată să mă retrag spre casă.

Mi-am propus să mai verific un ultim loc și se pare că a fost cu noroc. Am găsit acolo, tolănit la soare, balaurul (Elaphe sauromates). A patra întâlnire cu specia, după ce pe 01.10.2016 am văzut un balur și pe 06.11.2016 am mai întâlnit doi.

Balaurul (Elpahe sauromates) - unul dintre cei trei șerpi ai zilei
Balaurul dobrogean (Elaphe sauromates)

Când m-am uitat mai bine, mi-am dat seama că nu era singur, era însoțit de doi pui de viperă cu corn (Vipera ammodytes). Aceștia au țâșnit imediat spre gaură, iar eu am fost atât de șocat, încât nu am apucat să le fac o poză de grup.

Am fotografiat totuși balaurul.

Balaurul (Elpahe sauromates) - unul dintre cei mai frumos șerpi din România
Uunul dintre cei mai frumos șerpi din România. Balaurul (Elpahe sauromates) .

Acesta m-a întâmpinat așa cum m-am obișnuit, cu același spectacol de intimidare pe care îl face mereu. Las un video pe care l-am uploadat pe Youtube.

Rețineți! Balaurul dobrogean nu este un șarpe veninos și nici agresiv. El adoptă această poziție defensivă atunci când se simte amenințat.

Am încheiat căutările și în drumul spre mașină am găsit și câteva flori faine pe care le-am fotografiat. 🙂

Dediței
Bujorelul de stepă încă neînflorit

Toate cele bune!

4 Replies to “Șerpi, țestoase și flori – Dobrogea de primăvară”

  1. O adevarata placere este sa-ti citesc blogul despre toate aceste reptile pe care nu am avut inca ocazia sa le intalnesc !

Leave a Reply