Prima populatie de gecko din Bucuresti!

Aparitia primei populatii de gecko in mijlocul orasului este surpriza anului pentru mine, atunci cand vorbim despre herpetofauna Romaniei.

Nu am mai scris de ceva timp pe blog, dar aseara nu prea am dormit si am rumegat mult acest subiect. Mi-am adus aminte de tot ce mi-a spus Vlad in ultimii ani si de cum era sigur ca in Romania o sa apara populatii de gecko. Ne-am tot uitat noi prin porturile din Giurgiu si Oltenita cu ochii dupa aceste vietati, insa fara succes. A mai existat ici-colo cate o semnalare, dar niciodata nu au existat semne de o populatie stabila.

Cristian Ristache se plimba cu copilul pe stradutele din Salajan si a observat o soparla diferita. Imediat a realizat ca e gecko si i-a scris lui Vlad, iar la mine informatia a ajuns asa:

Aveam mari emotii ca poate Cristian s-a inselat sau ca poate e doar o aparitie accidentala, dar intr-un final s-a dovedit a fi o observatie foarte importanta, asa ca in miez de noapte am plecat sa vad minunea.

populatie de gecko descoperita in Bucuresti
Mediodactylus danilewskii

In aceasta dimineata am revenit acolo si am tras cateva cadre cu aparatul. 😀

populatie de gecko descoperita in Bucuresti
Exemplar aflat in proces de naparlire.
populatie de gecko descoperita in Bucuresti
Pana acum alergam prin Grecia si Bulgaria dupa ei, iar mai nou ii am la 10 minute distanta de mine. 🙂
populatie de gecko descoperita in Bucuresti
Extrem de rapizi si cu o capacitate uimitoare de a se deplasa pe ziduri, acesti gecko nu sunt tocmai usor de fotografiat. 😀

Lucrurile parca au luat-o razna in Bucuresti! Dupa soparla italiana de ziduri (Podarcis siculus campestris) si șoparla de ziduri italiana (Podarcis muralis maculiventris), a fost descoperita aceasta populatie reproducatoare de Mediodactylus danilewskii. Stau si ma intreb, oare de ce surprize vom mai avea parte pana la sfarsitul anului? 🙂

Pana atunci, toate cele bune!

Leave a Reply