Padurea cu lessonae – Caldarusani, judetul Ilfov

Credeam ca luna august e una moarta pentru fieldherping si ca nimic interesant nu se poate intampla pe aceste calduri, insa am descoperit Padurea Caldarusani, iar acolo am intalnit o specie care pana de curand imi era straina: broasca mica verde (Pelophylax lessonae).

Inspirat de Vlad care la inceputul lunii a fost in cautarea ei si care a povestit ca a vazut zeci de exemplare plus caprioare si mistreti, am hotarat sa-mi incerc norocul impreuna cu sora mea si cu doi prieteni, iar mare mi-a fost surpriza cand am ajuns acolo. Nu sunt cel mai mare fan al padurilor din jurul Bucurestiului, poate asta e si motivul pentru care de mai bine de un an tot aman aceasta intalnire cu Pelophylax lessonae. Sa fiu sincer ma asteptam sa fie o padure in care vilele isi fac din ce in ce mai mult aparitia si in care e plin de grataragii care se uita ciudat la tine in timp ce te plimbi printre tufe, dar realitatea din teren a fost alta. Un loc fain care mi-a placut mult si pe care am de gand sa-l cercetez mai bine. Chiar glumeam in aceasta dimineata cu o prietena si ii spuneam ca nu cred ca mai plecam acasa daca aveam si nikolskii acolo. πŸ˜€

Olimpia, Mihai si Lidia πŸ™‚
Padurea Caldarusani

Doar cativa pasi am facut pe poteci si prima broasca mi-a sarit in cale. Pelophylax lessonae!

Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)
Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)

Mi-am continuat drumul prin padure si am intalnit zeci de exemplare, dar pe cat erau de multe, pe atat au fost de greu de fotografiat, asa ca m-am multumit cu doua-trei. In timpul sedintei foto a aparut si un caprior care a privit curios timp de cateva secunde, suficient cat sa apuc sa realizez un cadru.

Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)
Caprior (Capreolus capreolus)

Plimbarea s-a terminat cu o vizita la o terasa deosebita din Bucuresti.

πŸ™‚

Doar cateva zile au trecut si padurea cu lessonae m-a chemat din nou. Am profitat ca 15 august a fost zi libera si am fugit la Caldarusani, de aceasta data singur.

Am ajuns in teren la pranz cand era foarte cald, iar in primele 20-30 de minute nu am vazut mare lucru. Abia langa o zona umeda am sesizat miscare, loc unde am gasit cativa hibrizi – Pelophylax kl. esculentus.

Broasca mica de lac (Pelophylax kl. esculentus)
Broasca mica de lac (Pelophylax kl. esculentus)

Mi-am continuat drumul pe o poteca mai intunecata, iar acolo au inceput sa apara si broastele mele dragi. πŸ˜€ Printre ele am avut supriza si de un brotacel rasaritean (Hyla orientalis) un juvenil cel mai probabil abia metamorfozat.

Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)
Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)
Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)
Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)
Broasca mica verde (Pelophylax lessonae)
Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis)

Spre deosebire de prima tura prin padure, acum a fost mult mai cald, gradul de umiditatea mult mai ridicat, dar mai ales insecte mult mai multe. Norocul meuΒ  a fost ca am gasit un foisor unde am putut sa ma adapostesc si sa ma odihnesc putin.

Ca dupa razboi aratam cand am ajuns in foisor πŸ˜€

Daca tot m-am vazut intr-un loc asa de fain, m-am gandit ca poate e cazul sa stau putin la panda sperand la o turma de mistreti cu pui, insa nu am avut noroc de aceasta data. Tot ceea ce am zarit a fost un caprior atat de departe incat nici nu am mai incercat sa-l fotografiez.

Nu cred ca o sa treaca mult timp si o sa revin cu povesti din aceasta padure! Pana data viitoare, toate cele bune! πŸ™‚

 

 

Leave a Reply