Boa de nisip – Saptamana Eryx jaculus

Boa de nisip este poate cel mai misterios sarpe din Romania, iar eu am simtit asta pe propria piele. Anul trecut am gasit doua exemplare in luna iulie, iar in ultimul an am fost de peste 15 ori plecat sa-l revad si nu am avut noroc. Saptamana trecuta mi s-a facut un dor cumplit de aceasta specie si m-am hotarat sa fac o haiducie. Ce-i drept, in primavara am vazut boa de nisip, insa intamplarea a avut loc in Israel, iar acolo parca nu e acelasi sentiment deosebit.

Boa de nisip (Eryx jaculus)
Boa de nisip (Eryx jaculus) fotografiat in Israel.

Daca primavara am dedicat-o viperelor din judetele Dambovita si Prahova, pentru vara mi-a ramas boa de nisip si stiam ca nu o sa fie deloc usor, insa m-am incapatanat sa infrunt caldura si terenul accidentat pentru bucuria de a-l reintalni.

Pentru cine crede ca e usor sa cauti boa de nisip, am atasat o poza realizata la sfarsitul unei expeditii. Desi era abia ora 10, eu eram rupt de obosit, transpirat si prafuit. 😀

Cum spuneam, am fost sa-l caut de peste 15 ori in ultimul an si am incercat toate variantele. Dimineata, dupa-amiaza, la apus, noaptea… fara succes.

Martea trecuta am discutat cu Tibor si am aflat ca pleaca spre sudul tarii, asa ca dupa ce mi-am terminat programul la lucru, am pornit si eu. Planul era urmatorul: incep cautarile imediat cum ajung in habitat, apoi la apus, noaptea si o ultima incercare dimineata foarte devreme, astfel incat sa pot ajunge in Bucuresti la timp pentru o noua zi de munca.

La 10 minute dupa ce am intrat in habitat, l-am gasit! Niciodata nu mi-am imaginat ca o sa-l vad intr-o pozitie asa de faina.

Boa de nisip ascuns
Boa de nisip fotografiat in situ.

Cu riscul sa-l pierd, am scos telefonul si l-am fotografiat. Desi fotografia este realizata in situ, cred ca este unul din cadrele de care sunt cel mai mandru. Boa de nisip statea in perete exact asa cum mi-l imaginam in toate zilele in care am visat la el. 😀

Am realizat o scurta sedinta foto, cateva masuratori, iar intre timp au mai venit sa-l vada  si mama, Olimpia, Doru si Vlad.

 

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Boa de nisip (Eryx jaculus)
Boa de nisip intr-o pozitie defensiva. Isi ascunde capul atunci cand se simte amenintat si isi afiseaza coada pentru a induce pradatorul in eroare.
Boa de nisip (Eryx jaculus)
Detaliu

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Tibor a efectuat cateva masuratori.

E clar ca nu am mai dus planul la capat, asa ca dupa ce am eliberat sarpele, am plecat spre casa.

Nu am putut sa stau prea mult departe de teren, asa ca vineri am plecat iar sa caut boa de nisip, impreuna cu Marian. Am ajuns in habitat tot seara, dupa lucru, iar intamplarea face ca aproape in acelasi loc, am vazut o coada intr-o gaura. As recunoaste o coada de boa dintr-o suta, asa ca nu am dubiu ce era, insa problema e ca am ajuns la ea doar cat sa o ating, iar in secunda urmatoare sarpele s-a retras in gaura. La gura galeriei in care sarpele a disparut, am gasit pentru prima oara o exuvie de boa.

Exuvie de boa de nisp.

Pana la lasarea intunericului, au mai miscat doar vreo doua soparle (Lacerta viridis si Podarcis tauricus) si o broasca (Rana dalmatina).

Rana dalmatina

Pe timpul noptii am mai vazut trei specii de broaste (Bufotes viridis, Pelophylax ridibundus si Bombina bombina).

Planuiam sa dormim in hamac, dar pentru ca temperatura a fost neasteptat de rece si norii de ploaie se apropiau rapid, nu am mai dormit noi in hamace ci au dormit hamacele pe noi, in masina.

Pentru dimineata aveam mari asteptari, dar ne-am trezit intr-o furtuna foarte puternica, cu ploaie torentiala si fulgere. Am trait sa vad cum un stalp a fost traznit la 50m de noi.

La ora 8 nu doar ca s-a oprit ploaia, dar a iesit si soarele pe cer, astfel incat la ora 8:30 eram deja in habitat cu speranta sa vedem un boa de nisip.

Iarba era foarte uda, asa ca in prima faza nu a miscat nimic.

O ora mai tarziu, am avut bucuria sa ne iasa in cale doua exemplare de Eryx jaculus  – boa de nisip. Eram putin in criza de timp, asa ca fiecare a fotografiat un exemplar si am plecat spre casa.

Habitat boa de nisip

 

Boa de nisip (Eryx jaculus)

 

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Boa de nisip (Eryx jaculus)

Pentru duminica nu aveam planuri, asa ca am fost usor de corupt si am plecat iar la Eryx. :))

Gasca de duminica a fost alta, insa atmosfera la fel de frumoasa… ca sa nu mai spun ca am avut in echipa fieldherperul meu preferat, Maria.

Maria si Eryx 🙂

L-am gasit repede si duminica, dar cu toate acestea caldura a fost greu de suportat si ne-a gonit repede spre casa.

Boa de nisip (Eryx jaculus)
Boa de nisip fotografiat in situ

Atunci cand ne pregateam deja sa plecam si bagajul era in masina, Vlad a mai gasit un exemplar. Acesta statea in perete la fel de bine camuflat ca si exemplarul meu de marti seara.

Unii au realizat sedinte foto, Maria a ales sa-l deseneze.

Am eliberat si acest exemplar si am plecat spre casa, bucuros ca am incheiat o saptamana in care am vazut sase boa de nisip.

Asa cum am spus mereu, este o onoare pentru mine sa ma aflu in preajma acestui sarpe. Este probabil cel mai rar din Romania, asa ca savurez fiecare intalnire cu el.

Toate cele bune! 😀

Leave a Reply