Tur foto – August 2017

In ultimele doua saptamani am fost plecat intr-un tur foto prin Romania. Acesta nu a fost bazat doar pe herping, am vizitat locuri noi, am revazut oameni dragi si parca am fost mai aproape de natura ca niciodata. Am colindat peste 2000km, am dormit in hamac, cort, cabana sau masina, iar la final dupa ce am tras linie, mi-am dat seama ca m-am bucurat de o libertate la care tanjeam de mult.

Turul a inceput cu intarziere pentru ca inainte sa plec am descoperit ceva problema la cauciucurile de pe fata si desi era duminica dupa-amiaza, a trebuit sa caut o vulcanizare non-stop si un magazin care sa vanda anvelope.

Am pierdut cateva ore bune pana am rezolvat problema tehnica.

Am plecat spre Tara Hategului si prima oprire a fost la Sarmizegetusa, jud. Hunedoara. Marea surpriza a fost ca am plecat de la 40 °C si am ajuns la 20 °C, cu ploaie torentiala. 

In primele zile am realizat acest tur foto impreuna cu Florin Delinescu, un om deosebit pe care il cunosc de 8 ani si pe care il consider unul dintre cei mai buni ghizi din Tara Hategului.

Am inceput prin Muntii Poiana Rusca, iar pentru ca vremea nu a fost potrivita pentru herp, m-am reorientat rapid. In catunul Gotesti m-am bucurat de peisaje si de frumoasa casa a lui Florin, casa care ne astepta cu bunatati atarnate de grinda.

Peisaj din Muntii Poiana Rusca

Casa lui Florin fotografiata din departare
Aceeasi minunata casa 🙂
Habar nu aveam ce surpriza ne astepta la grinda
Tragula – instrument de scos tuica din butoi.

Peripetiile au continuat sa apara! A inceput sa ploua torential si ne-am dat seama ca trapa masinii s-a stricat. Nici nu am terminat bine cu trapa si am facut pana…

Pana la incetarea ploii, am incercat sa ne aparam de apa cu o improvizatie
Marian a sperat pana in ultima secunda ca e o problema de presiune :))

Am continuat turul foto vizitand mlastina cu plante carnivore din Pesteana, iar cand a iesit soarele am dat o fuga pana in Densus.

Mlastina cu plante carnivore din Pesteana
Roua cerului (Drosera rotundifolia) – planta carnivora
Pentru pasionatii de geologie, am intalnit in apropiere de Densus si un sit cu bombe vulcanice. 🙂
Casa vulcanilor din Densus
Biserica din Densus

Am oprit putin si in zonele stancoase, cu ochii dupa vipera cu corn. Localnicii mi-au spus ca sunt peste tot, insa nu am avut succes. Am gasit o exuvie care mi-a confirmat prezenta acestora in zona si o groaza de gusteri si soparle de zid. Acestea din urma au fost prea rapide pentru starea mea de concediu, asa ca nu am apucat sa le fotografiez.

Exuvie de vipera cu corn
Gusterul (Lacerta viridis)

In zilele urmatoare am scapat de nori si ploaie, asa ca am facut un adevarat tur in forta. Din Tara Hategului pana in Tinutul Padurenilor, de la Fundatura Ponorului pana in Muntii Tarcu si inapoi la locuri dragi de care mi-a fost dor.

Fundatura Ponorului

Albastrei (Plebejus argus)

Apus in Muntii Tarcu

Broasca fotografiata in acest tur foto
Izvoras cu burta galbena (Bombina variegata)

Biserica din Pesteana
Biserica medievala din Sinpetru
Biserica medievala din Sinpetru – detaliu

Barajul de la Paclisa
Drumul catre Ohaba Sibisel – sat traditional de la poalele Retezatului

Pentru ca am prins vreme buna, am avut parte si de o intalnire cu vipera cu corn banateana, o specie pe care mi-am dorit-o mult in aceasta tura.

Vipera cu corn banateana (Vipera ammodytes ammodytes)

Vipera cu corn banateana (Vipera ammodytes ammodytes)

Am plecat spre Cluj, acolo unde m-am intalnit cu Tavi. Primul lucru pe care l-am facut, a fost sa ne incercam norocul la o tura dupa vipera de faneata. Aceasta nu a fost de gasit, cel mai probabil din cauza caldurii, asa ca am pornit spre un habitat montan, la cabana lui Tavi din Muntii Apuseni.

Aici m-am bucurat in aprilie de prima intalnire cu vipera de faneata, acum miscau doar insectele si rozatoarele

Cand am ajuns in Apuseni, credeam ca o sa continui acelasi tur foto cu peisaje si locuri faine, insa in momentul in care am vazut de ce habitat avem parte, am uitat de orice altceva si m-am focusat doar pe herp.

In “Poiana lui Tavi”, asa cum am denumit locul aflat la doi pasi de cabana, eu spun ca este raiul viperei comune. Nu am vazut pana acum un loc atat de fain, in care sa-mi faca asa de mare placere sa le caut. Au fost poate cele mai frumoase trei zile din toata expeditia.

Vipera comuna (Vipera berus)
Habitat
Soparla de munte (Zootoca vivipara)
Broasca raioasa bruna (Bufo bufo)
Vipera comuna (Vipera berus)
In pauzele dintre cautari, acesta era cel mai vanat loc din cabana :))
Activitati de noapte 🙂

Broasca raioasa bruna (Bufo bufo)
Broasca rosie de munte (Rana temporaria)
Soparla de camp (Lacerta agilis)
Vipera comuna (Vipera berus) – varianta cu colorit criptic si varianta melanica 🙂
Habitat
Soparla de munte (Zootoca vivipara) – juvenil
Vipera comuna in situ
Vipera comuna (Vipera berus)
Vipera berus melanica

Dupa experienta din Apuseni, am traversat tara inapoi spre casa si am incercat o ultima cautare la boa de nisip. Nu a fost sa fie, dar nici nu am plecat de acolo cu mana goala.

Broasca raioasa verde (Bufotes viridis) – poate cel mai frumos exemplar pe care l-am intalnit pana acum.

Am agatat carligul in cui si am inceput sa-mi fac planuri pentru urmatoarele expeditii!

Toate cele bune!

 

Leave a Reply