Viperele din Romania si teama oamenilor de necunoscut

Primavara, cand natura prinde viata si toate animalele incep sa se bucure de vremea buna, este perioada in care si herpetofauna devine activa. Serpii, testoasele, soparlele si amfibienii, ies de la hibernat.

Tot primavara, incep sa apara si celebrele articole despre cum populatiile de vipere s-au inmultit si colcaie pe poteci, sau despre aparitia viperei rare din Fagaras pe care presa o considera disparuta de 40 de ani.

Vipera comuna
“Vipera de Fagaras”

Mi-e greu sa cred ca acesti jurnalisti colaboreaza cu specialisti care monitorieaza populatiile de vipere. Intr-o perioada in care au loc intense degradari de habitate prin lucrari agricole si industriale, eu nu cred ca populatiile cresc. Daca te documentezi putin, afli ca viperele hiberneaza impreuna, iar cand se incalzeste afara si ies din pamant, ai mari sanse sa vezi mai multe in acelasi loc. Tot primavara e si sezonul imperecherii, masculii duc lupte rituale si sunt mai usor de observat.

Am auzit, de-a lungul timpului, povesti care mai de care mai spectaculoase. Unele despre vipere care sar doi-trei metri atunci cand te apropii de ele.

Vipera lui Nikolsky
Am testat si asta :))

Altii vorbesc despre viperele agresive care iti apar in cale atunci cand mergi la munte, hotarate sa te muste. Eu plec mereu in cautarea lor si nu stiu cum se face ca de mine fug toate.

Vipera cu corn
Aceasta fotografie este realizata de Marian, dar vipera de mine fugea sigur :))

Discutam zilele trecute cu o prietena despre frica de serpi. Ea imi spunea ca oamenii se tem de necunoscut, iar cum despre aceste creaturi stiu doar din legende si din auzite, e normal sa fie speriati. Cumva am observat si eu asta. In majoritatea cazurilor, cei care se tem cel mai tare, sunt cei mai putin informati. Cunosc oameni care nu accepta nici macar sa discute despre acest subiect, dar sunt si persoane care desi au aceasta frica, sunt curioase si vor sa afle cat mai multe despre comportamentul serpilor.

Mi-am propus ca din cand in cand, sa scriu cate un articol despre lucrurile elementare pe care oamenii ar trebui sa le stie atunci cand vine vorba de serpi.

In aceasta noapte m-am hotarat sa scriu despre vipere si mai ales despre cum putem sa evitam evenimentele nefericite.

Viperele din Romania

In Romania sunt prezente trei specii de vipere: Vipera comuna, Vipera cu corn si Vipera de stepa.

Vipera comuna
Vipera comuna – Vipera berus
Vipera cu corn
Vipera cu corn – Vipera ammodytes
Vipera de stepa – Vipera ursinii

Eu am colindat in ultimul an multe locuri si, spre bucuria mea, am intalnit pana acum exemplare din toate cele trei specii. Am invatat in ce regiuni ale tarii traiesc, ce habitate prefera si mai ales cum pot sa le gasesc.

Habitat vipera
Exemplu de habitat pentru vipera comuna, Muntii Retezat

La inceput eram naiv si ma asteptam ca atunci cand plec dupa ele sa imi apara in cale. In realitate e mult mai greu, acestea sunt foarte discrete si prefera intotdeauna locuri in care se pot incalzi la soare, dar unde sa fie bine ascunse de pradatori si oameni. Da, de oameni! Desi, poate pare ciudat, le este foarte frica de noi si de fiecare data cand au posibilitatea, o sa evite astfel de intalniri.

Serpii nu au un simt al auzului in sensul propriu, dar prin mandibula, ei percep vibratiile pe care le transmit catre urechea interna. Atunci cand iti simt pasii, se retrag sub pietre, in gauri, sub crengi sau in cea mai apropiata tufa. De cele mai multe ori e posibil sa trecem pe langa ei fara sa stim.

Desi in Romania nu sunt foarte multe cazuri de oameni muscati de vipere, atunci cand plecam la munte sau intr-o alta zona in care este cunoscuta prezenta lor, e bine sa avem in vedere cateva recomandari:

 • Trebuie sa fim echipati corespunzator. Bocancii si pantalonii lungi sunt foarte importanti;
 • Daca ne abatem de la traseu, trebuie sa fim atenti la ce putem intalni prin vegetatie. Se pot intampla usor accidente atunci cand vrei sa culegi afine dintr-o tufa sau cand te asezi si vrei sa fotografiezi flori;

  Vipera comuna
  Surpriza dintre flori 🙂
 • Nu e recomandat sa bagi mana sub bolovani sau pietre;
 • Atunci cand suntem pe o panta mai abrupta, care necesita si folosirea mainilor, atentie mare de ce ne sprijinim. Valabil si pentru cei care escaladeaza stanci;

  Om care escaladeaza stanci
  Exemplu de zona in care se pot intampla accidente
 • Atentie la stransul de lemne pentru focul de tabara. Nu putine au fost cazurile cand sub un morman de crengi am vazut o vipera.

Eu mi-am dat seama ca inainte sa am aceasta pasiune si sa invat despre cum traiesc viperele si unde le pot intalni, am avut situatii in care am fost imprudent. Ele nu sunt bestii care vor cu orice pret sa ne faca rau. Repet, evita pe cat pot contactul cu noi, musca doar daca sunt capturate sau atinse din greseala. Chiar si cand musca, exista multe situatii cand muscaturile sunt seci, nu injecteaza venin. Acesta este important, prefera sa il pastreze pentru prada lor. 🙂

In incheiere, va las o poza cu vipera mea preferata din Romania. O subspecie a viperei comune, Vipera lui Nikolsky.

Vipera lui Nikolsky
Vipera lui Nikolsky

4 Replies to “Viperele din Romania si teama oamenilor de necunoscut”

Leave a Reply