Un an de pasiune :)

In urma cu fix un an, am plecat pentru prima data in cautarea unui sarpe. Pe 15 mai 2016, am iesit la o tura pe Lacul Morii, cu intentia de a fotografia sarpele de apa.

Il cunoscusem de putin timp pe Vlad, omul fara de care nu as fi acumulat nici jumate din experientele traite in acest an, iar dupa ce i-am citit blogul si m-am minunat de ce am vazut acolo, m-am gandit ca tare mi-ar placea sa incerc si eu o astfel de activitati.

Am ajuns pe malul lacului si am incercat sa respect exact recomandarile primite, insa nu a fost deloc usor. Am umblat 2-3 ore, am vazut cativa serpi pe care nu am apucat sa ii fotografiez, iar ca totul sa fie complet, am alunecat si am cazut in apa. Ud, plin de noroi si cu obiectivul ciobit, ma indreptam suparat spre casa, cand mi-au atras atentia cateva soparle. Cu ochii dupa ele, la picioare m-am trezit cu un pui de sarpe. Acesta parea mult mai linistit decat ceilalti pe care ii vazusem inaintea lui, dar habar nu aveam ce sa fac. Aveam o vaga impresie ca in Bucuresti nu exista serpi veninosi, dar pentru ca nu stiam sa fac diferenta intre ei, am aruncat repede o privire pe Google. ย M-am asigurat ca este sarpele de apa si am indraznit sa pun mana pe el.. cu emotii ๐Ÿ˜€

Sarpele de apa gasit pe marginea lacului
Sarpele de apa gasit pe marginea lacului

Mi-au placut mereu serpii si mi-au starnit curiozitatea, dar acela a fost momentul in care am realizat ca asta imi doresc sa fac.

Am inceput sa ma documentez si sa ies mai mult in teren. Pe sora mea Olimpia a prins-o repede microbul, pe Marian la fel, iar la scurt timp de la tura de pe Lacul Morii, am intalnit si alti oameni pasionati.

Olimpia si Balaurul dobrogean
Marian si Vipera lui Nikolsky

L-am cunoscut pe Doru, un mare iubitor si fotograf de natura, un om de la care am invatat multe lucruri. Tot de la el, am furat si microbul cu hamacul.

Doru bine camulfat in hamac

Mihai a fost primul care mi-a aratat o vipera cu corn, un sarpe pe care imi doream sa il vad de multi ani. Imi aduc si acum aminte cum m-a pacalit ca e sarpe de apa.

Mihai in timpul unor operatiuni de salvare ๐Ÿ™‚

Cu Dan si Gabi, am impartit prima tura din Dobrogea si am fost frati de suferinta, am facut toti trei insolatie.

In tura din Fagaras, am cunoscut-o pe Corina, dar si pe fieldherperul meu preferat, Maria.

Sa mai spun ca impreuna cu ele am gasit si primul Balaur dobrogean?

Maria, fieldherperul meu preferat ๐Ÿ™‚

Cu Tavi am colindat din Cluj pana in Dobrogea, iar cu Romina am gasit ultima specie din cele 44 prezente in herpetofauna Romaniei, Brotacelul.

A fost un an in care am respirat pasiune pentru herping, iar tot timpul liber pe care l-am avut, l-am dedicat acestei activitati.

Cum as putea sa uit zilele in sir de umblat prin padurile dambovitene, in cautarea Viperei lui Nikolsky?

Vipera lui Nikolskii
Vipera lui Nikolskii

Cand am gasit Boa de nisip, m-am ciupit ca sa ma asigur ca nu visez. Nu imi venea sa cred ca il am in fata ochilor.

Boa de nisip

Despre intalnirea cu Balaurul, am mai scris intr-un articol mai vechi, o alta poveste faina.

Balaurul dobrogean
Balaurul dobrogean

Amintiri frumoase am si de la Vadu. Acolo am fotografiat Soparla de nisip si tot acolo eram si cand a fost semnalata Testoasa marina.

Soparla de nisip
Soparla de nisip
Testoasa marina

Pentru Vipera de stepa moldoveneasca, am alocat o tura de trei zile. Nici nu mi-am imaginat ca o s-o gasec in primele 20 de minute.

Vipera de stepa moldoveneasca

Anul de herping l-am incheiat intr-un mod frumos, in Sudul Bulgariei, iar pe timp de iarna am colindat lacurile din oras, cu ochii dupa pasari.

Cea mai mare soparla europeana – Pseudopus apodus
Cyrtopodion kotschyi, Bulgaria
O fotografie draga mie, tot din Bulgaria. Broasca mare de lac ๐Ÿ™‚
Activitati de iarna

Primavara anului 2017 a inceput in forta. Am fugit in miez de noapte la Covasna, sa admir broasca de mlastina in forma ei albastra. Am colindat prin Grecia si Bulgaria dupa specii noi, iar poate cel mai important lucru pentru mine, a fost descoperirea unei populatii noi de Vipera lui Nikolsky.

Broasca de mlastina
Montivipera xanthina – Grecia
Xerotyphlops vermicularis
Xerotyphlops vermicularis – Grecia

Uneori, in goana dupa reptile si amfibieni, am intalnit si alte vietati frumoase sau flori

Caprioare
Anacamptis morio
Arici
Deditei
Ruscuta de primavara
Cephalanthera damasonium

Rasariturile de Soare, au ramas si ele printe preferatele mele.

Cand nu am iesit in teren, am promovat herpetofauna online, in special serpii, subiectul cel mai sensibil pentru oameni. Am incercat prin povesti, fotografii, interviuri sau orice alt mijloc, sa demonstrez ca legendele despre ei sunt false, ca nu sunt nici de departe acele bestii pe care noi ni le imaginam. Am observat insa, ca puterea exemplului este uriasa, oamenii au reactionat mult mai bine la actiunile pe care le-am facut, decat la ceea ce am povestit.

A trecut un an in care am realizat si invatat asa lucruri faine, incat parca fac asta de o viata. ย Sunt fericit atunci cand ies in teren, dar parca sunt putin mai fericit atunci cand pot la randul meu sa ii apropii pe ceilalati de natura.

In incheiere, va las un poster cu toate speciile de reptile si amfibieni din Romania ๐Ÿ™‚

Herpetofauna Romaniei

Toate cele bune!

One Reply to “Un an de pasiune :)”

  1. Super! Felicitari! Toate fotografiile cu reptile si amfibieni din Romania au o lumina excelenta. Cum ai facut? Le-ai scos in lumina sau folosesti si lumina artificiala?

Leave a Reply