Serpi, testoase si flori – Dobrogea 2017

Entuziasmat de toate intalnirile frumoase pe care le-am avut luna aceasta, marti mi-am facut curaj si am plecat in Dobrogea. Cu 15 specii de reptile si amfibieni observate in ultimele trei saptamani, am plecat la drum optimist.

Nu e usor sa gasesti serpi, stiam asta inca de cand m-am apucat de fotografiat herpetofauna Romaniei, dar pentru ca vreme se anunta placuta, mi-am propus sa revad trei specii pe care le indragesc mult: Balaurul dobrogean, Vipera cu corn si Testoasa dobrogeana.

Am ajuns acolo dupa 11:00, iar pentru ca in prima oara nu misca nimic, m-am gandit ca inca e racoare, ca dupa pranz se incalzeste si ies cat mai multe.

In urmatoarea ora, au devenit active soparlele si testoasele. Acestea din urma, proaspat iesite de la hibernat, erau pline de noroi si nu se deplasau prea departe de locurile unde si-au petrecut iarna. M-am bucurat sa le vad, insa am picat putin pe ganduri. Mi-am dat seama ca in martie e prea devreme chiar si pentru Dobrogea. 🙂

Testoasa dobrogeana bine ascunsa
Cateva testoase se soresc langa hibernacul

Mi-am continuat drumul, afara s-a incalzit bine, iar pentru ca nu am avut cu mine suficienta apa, tura mea a devenit din ce in ce mai grea. Oboseala si-a spus si ea cuvantul, astfel incat in jurul orei 14:00, m-am gandit pentru prima data sa ma retrag catre casa.

Mi-am propus sa mai verific un ultim loc si se pare ca a fost cu noroc. Am gasit acolo, tolanit la soare, Balaurul dobrogean.

Balaurul dobrogean

Cand m-am uitat mai bine, mi-am dat seama ca nu era singur, era insotit de doi pui de Vipera cu corn. Acestia au tasnit imediat spre gaura, iar eu am fost atat de socat, incat nu am apucat sa le fac o poza de grup 😀

Am fotografiat totusi Balaurul.

Balaurul dobrogean

Acesta m-a intampinat asa cum m-am obisnuit, cu acelasi spectacol de intimidare pe care il face mereu 😀

Retineti! Balaurul dobrogean nu este un sarpe veninos si nici agresiv. El adopta aceasta pozitie defensiva, atunci cand se simte amenintat.

Am incheiat cautarile, iar in drumul spre masina, am gasit si cateva flori faine pe care le-am fotografiat. 🙂

Deditei
Bujorelul de stepa inca neinflorit
Deditei

Toate cele bune!

4 Replies to “Serpi, testoase si flori – Dobrogea 2017”

  1. O adevarata placere este sa-ti citesc blogul despre toate aceste reptile pe care nu am avut inca ocazia sa le intalnesc !

Leave a Reply