Brotacelul (Hyla arborea)

Sambata seara, am gasit Brotacelul (Hyla arborea), singura specie din herpetofauna Romaniei, care imi lipsea.

Cand m-am hotarat, sa vad toate speciile de reptile si amfibieni din Romania, nu mi-am imaginat nicio secunda ca Brotacelul, o sa ramana ultimul. Nu credeam ca o sa apuc, sa vad Boa de nisip, Balaurul dobogean, Vipera de stepa sau alte specii mult mai rare, inaintea lui.

Ca sa nu existe confuzii, in Romania exista doua specii de brotacei: Brotacelul rasaritean (Hyla orientalis) care traieste in exteriorul arcului carpatic si Brotacelul (Hyla arborea) care traieste in interiorul arcului carpatic. Nu exista diferente vizibile intre ei, dar din punct de vedere genetic, sunt diferiti.

Detalii aici:

(Hyla orientalis)

(Hyla arborea)

Cu Hyla orientalis m-am tot intalnit, insa Hyla arborea, se pare ca s-a lasat mai greu. Prima oara, l-am cautat anul trecut, in octombrie. Nu doar ca nu l-am vazut, insa mi s-a parut asa de greu de gasit, incat mi-am zis pe atunci ca nu mai plec in cautarea lui.

A trecut timpul si uite cum sambata, pe la pranz, plictisit in casa, ma gandeam incotro sa apuc. Prin sudul tarii nu prea a fost vreme buna, iar asta parca m-a indemnat sa plec spre Covasna, sa imi incerc iar norocul cu Brotacelul.

Stiind ca e perioada de imperechere, aveam sanse mult mai mari sa-l gasesc la lasarea intunericului (masculii canta destul de tare si sunt usor de localizat). Am ajuns cu putin timp inainte de apus, intr-o locatie pe care o stiu de la Vlad. Nu era graba mare, oricum asteptam lasarea intunericului, am apucat totusi, impreuna cu cei care m-au insotit, sa aruncam o privire in cateva capcane antropice si am eliberat animalele captive de acolo. Nu stiu cum se face, dar primul pe care am reusit sa il scoatem dintr-un canal, a fost chiar Brotacelul. Dupa cateva zeci de secunde, in care l-am admirat, aud: Dar ce iti tremura mainile asa? Mereu am spus ca este minunat, sa gasesti specii noi, dar cand este vorba de ultima, sentimentul este mult mai profund. 🙂

Eu ma asteptam sa fie verde, insa cel mai probabil, din cauza stresului termic, acesta era diferit la culoare. Interesant este ca intr-un timp destul de scurt, si-a schimbat culoarea, de gri, la verde. Inca o data spun, lumea amfibienilor este minunata!!!

Pentru ca nu mai era lumina suficienta, nu am surprins cadre prea bune, insa bucuria a fost aceeasi.

Brotacelul scos din canal
Brotacelul, imediat dupa ce l-am scos din canal
Brotacelul scos din canal
La scurt timp dupa ce l-am scos din canal, acesta a inceput sa revina la culoarea lui normala 🙂

A venit intunericul, m-am urcat in masina si am plecat mai departe, cu geamurile deschise si cu viteza minima. La o distanta foarte mica de acele capcane, i-am auzit cantand intr-o balta. Toate bune si frumoase, doar ca acea balta era exact in mijlocul unei turme de oi. Bininteles ca turma de oi, era pazita de 6 caini ciobanesti, asa ca mi-a pierit entuziasmul si mi-am continuat drumul. Am gasit o alta balta in care cantau brotaceii, dar nu stiu cum se face ca si in jurul acesteia erau caini. De aceasta data, mi-am facut curaj si am coborat intre ei. Erau uimiti, dar cand le-am dat ceva de mancare, am devenit cei mai buni prieteni. Balta nu era foarte mare, insa fiind intuneric, era destul de dificil sa ii vedem.

Ne-am intors a doua zi, in acelasi loc. Cainii ne cunosteau deja, asa ca nu a mai fost o problema. Atunci cand parea ca brotaceii au intrat in pamant, am zarit unul ce statea scuns in iarba. O bijuterie!

Lumina era potrivita acum, asa ca am reusit o sedinta foto mult mai buna decat cea din seara precedenta 🙂

Brotacelul (Hyla arborea)
Brotacelul (Hyla arborea)
Brotacelul (Hyla arborea)
Brotacelul (Hyla arborea)

Cam atat despre aventura din weekend, una minunata, in care am reusit sa ating specia numarul 44, ultima din herpetofauna Romaniei.

Pe 15 mai, implinesc un an de la prima mea tura de herping, asa ca incep sa pregatesc un articol aniversar. Unul dedicate celor 44 specii, dar si prietenilor mei care m-au ajutat si m-au insotit mereu.

Toata cele bune!

Leave a Reply