Broasca de mlastina – Rana arvalis

Lumea amfibienilor este fascinanta, dar cand ma gandesc uneori ca bat sute de kilometri pentru o broasca, parca si eu sunt uimit. Cam asta s-a intamplat si sambata, atunci cand am plecat in toiul noptii in Covasna, pentru a fotografia Rana arvalis – Broasca de mlastina.

Povestea incepe cumva in vara trecuta, atunci cand am aflat ca exista o specie de broaste in Romania a caror masculi devin albastri in perioada de imperechere. Daca ar fi avut mereu aceasta culoare, cred ca nu as fi fost atat de fascinat de ei. Nu albastrul este ceea ce ma incanta, ci faptul ca masculii acestei specii isi schimba culoarea pentru doar cateva zile, in luna martie. Nimeni nu stie cand are loc acest fenomen. Depinde de temperaturi, de momentul in care mlastinile se dezgheata.

Am trecut pentru prima oara prin habitatul ei, anul trecut, in iunie. Nu prea aveam idee care e treaba cu ea si nu mi-am batut capul. In octombrie am fost iar. Desi activitatea era scazuta din cauza frigului, am avut noroc si am gasit un exemplar din aceasta specie, dar fiind toamna, acesta nu era albastru.

Broasca de mlastina
Broasca de mlastina fotografiata in octombrie

Iarna a fost lunga, herpetofauna a hibernat, iar eu nu am avut mari activitati, asa ca mi-am stabilit obiectivele pentru anul 2017. Printre ele, bineinteles si cateva ture in Covasna, in cautarea broastelor albastre.

A venit primavara si in primul weekend din martie, am plecat in cautarea lor. Stiam de la Vlad ca aceste broaste iubesc apa rece, dar a fost cam frig, iar mlastinile erau dezghetate doar pe margini.

Weekendul urmator a fost randul lui Mihai sa propuna o tura, dar din cauza temperaturilor scazute, am renuntat.

Saptamana trecuta m-a sunat sa-mi propuna pentru a doua oara o tura in Covasna, insa vremea mi-a parut iar nefavorabila si l-am refuzat. Asta nu l-a descurajat sa plece singur si sa colinde mlastina de cinci ori in 48 de ore.

Eu am ales sa alerg sambata dupa vipere, prin judetul Dambovita, iar noaptea la 23, am primit un telefon de la Mihai care m-a anuntat ca a gasit broastele de mlastina si ca acestea sunt albastre. Aflat pentru prima oara acolo, le-a gasit exact in perioada de imperechere. Nu am crezut nicio secunda ca e o gluma, pentru ca simteam emotiile in vocea lui. Mi-a pierit somnul si am inceput sa-mi pregatesc bagajul. Am gasit doi prieteni care sa ma insoteasca la drum, iar la 4 dimineata ne-am pornit spre Covasna.

Am ajuns destul de devreme la mlastina, dar pentru ca Mihai era deja acolo bine echipat si pus pe treaba, am scapat fara sa ne udam sau sa ne innoroim. Tot el a fost cel care a scotocit prin apa si ne-a pus in mana doi masculi albastri.

Va las in continuare cu doua-trei fotografii pe care le-am realizat in tura de duminica. 🙂

Broasca de mlastina
Portret cu broasca de mlastina albastra
Habitatul broastei de mlastina
Habitat
Rana arvalis
Rana arvalis – mascul albastru, in perioada de imperechere
Mihai in timpul cautarilor
Habitat

 

Leave a Reply