Curiozitati din lumea reptilelor si amfibienilor

Lumea reptilelor si a amfibienilor este foarte mare si misterioasa, pana si cei mai buni specialisti sunt uneori surprinsi de anumite intamplari.

In Romania exista 44 de specii: 25 de reptile si 19 de amfibieni, iar in ultimul an, de cand colind tara pentru a le gasi si fotografia, am acumulat multe informatii faine.

Pe unele le-am aflat de la prieteni, pe altele le-am citit prin carti sau pe site-uri de specialitate (Vald sau Doru), dar cele mai multe le-am insusit pe teren.

La randul meu, le-am spus mereu prietenilor si apropiatilor povesti din teren. Unele i-au impresionat, altele i-au speriat.  Acum, m-am gandit sa scriu un articol cu subiectele care au starnit cele mai mari curiozitati. 

Boa de nisip

Acesta este de departe subiectul care starneste cele mai multe reactii.

Cum? Boa in Romania? Nu se poate? Cat de mare e?

Am avut parte chiar si de doua intamplari haioase. O tipa m-a intrebat pe Facebook despre existenta lui. Era foarte speriata ca exista boa de nisip in Romania si ea nu mai poate sa mearga linistita in Vama…

In alta zi, eram in vizita la un prieten si vorbeam la telefon despre o tura la boa. Prin preajma erau si doua tipe care au sarit ca arse ca vor si ele in BOA – Beat of Angels Club… :))

Revenind la lucruri mai serioase, boa de nisip exista in Romania. A fost considerat disparut aproape 80 de ani si redescoperit primul exemplar viu in 2014.

Boa de nisip
Boa de nisip

Nu este acel boa pe care il stim din filme si nu ajunge la dimensiuni mari.

Boa de nisip este un sarpe inofensiv, cu aspect indesat, care ajunge la maxim 80 cm.  Acesta este probabil cel mai rar sarpe din Romania, insa ma pot lauda ca vara trecuta am vazut doua exemplare. Anul acesta am reusit sa vad doar unul, in expeditia din Israel.

Boa de nisip
Boa de nisip

La prima vedere este greu sa faci diferenta intre cap si coada, iar atunci cand se simte amenintat, isi ascunde capul si isi scoate coada la inaintare pentru a induce pradatorii in eroare.

Sarpele de casa care se preface mort

Cand se simte amenintat, sarpele de casa elimina o substanta urat mirositoare, iar daca acest lucru nu da randament, se preface mort. Se preface atat de bine incat parca te apuca mila si vina. Din cand in cand mai aduna cu limba cateva particule din aer sa tatoneze terenul, in rest e mort de-a binelea.

Acest fenomen se numeste tanatoza.

Sarpele de casa
Sarpele de casa in timp ce se prefacea mort

Broasca albastra

Broasca de mlastina are unul dintre cele mai spectaculoase ritualuri de imperechere. Acest eveniment are loc o data pe an, iar in timpul lui, masculii acestei specii devin albastri. In rest, ei sunt maro. E uimitor!

Broasca de mlastina
Broasca de mlastina
Broasca de mlastina in perioada de imperechere

Brotacelul “cameleon”

La doar doi de pasi de locul unde am fotografiat broasca albastra, am trait sa vad o alta intamplare faina. Am scos un brotacel dintr-o capcana antropica, iar acesta era gri-maro. In mai putin de 20 de minute, a revenit la culoarea lui normala, verde. Cel mai probabil acest fenomen a avut loc din cauza stresului termic.

Brotacelul imediat dupa ce l-am scos din canal
Acesta era verde dupa doar 20 de minute

Puii de sarpe sunt diferiti de adulti

Exista specii de serpi in Romania, ale caror pui sunt complet diferiti la colorit fata de adulti. Am vazut personal asta la doua specii si mai stiu de alte doua specii la care se intampla la fel.

Exista pui de vipera lui Nikolsky cu colorit criptic care la maturitate devin negri. Puii de sarpe rau arata si ei diferit fata de adulti. Stiu sigur ca si puii de balaur sau de sarpele lui Esculap sunt diferiti, dar cu ei nu am poze. 😀

Vipera lui Nikolsky – juvenil
Vipera lui Nikolsky – adult
Sarpele rau – juvenil
Sarpele rau – adult

Reflexul Unken

Sunt cateva specii care atunci cand se simt amenintate adopta reflexul Unken, o pozitie defensiva prin care isi arata abdomenul viu colorat pentru a te atentiona ca detin o toxina.

Bobina bombina – reflexul Unken

Soparla fara picioare

In anumite zone, viperele sunt denumite popular naparci, iar de aici pleaca o groaza de confuzii. In realitate, naparca nu doar ca nu e vipera, ea nu e nici macar sarpe. Este o soparla fara picioare! Ca oricare alte soparla de la noi, nu este veninoasa si nu prezinta niciun pericol pentru om, iar daca o apuci de coada, o sa renunte la ea in incercarea de a-si salva viata.

Naparca

Broaste raioase sau nu?

Sunt putine motive pentru care nu imi plac denumirile populare, iar unul dintre ele este acesta cu broastele raioase.

Bufo bufo este denumita popular broasca raioasa bruna, iar Bufotes viridis este denumita broasca raioasa verde. Nici Bufo bufo si nici Bufotes viridis nu sunt purtatoare de raie!!!!

Bufo bufo
Bufotes viridis

Cred ca ar mai fi ceva povesti, insa atat imi aduc aminte in aceasta seara si nici nu prea as vrea sa lungesc foarte mult articolul.

O seara buna! 😀

Leave a Reply